Saturday, August 7, 2010

Tragedi Temuduga Guru Sandaran Siswazah Terlatih

 Salam to all


Ku sangkakan panas hingga ke petang tp rupanya ribut petir yang melanda ditengah hari....rupa rupanya masalah yang aku takuti telah berlaku jugak.
Semasa ujian insak/mtest berlansung para calon diminta meletakkan surat tawaran interview bersama sama dengan kad pengenalan diatas fail dn diletakkan atas lantai(sbb xde meja just meja kecik kat kusi tu je).  

Tengah syok saya membaca soalan2 dgn kepantasan maksimum, kakitangan drp KPM tu sampai jua ditempat sy. Hah bile ade org dekat ni ilang sikit konsentrasinye, dia belek2 fail,tgk yg fotostate dn yang original then she took my heart away ehh she took my ic.Mase tu aku dh pelik dh dlm hati nape die amik ic aku?? pelik tp benar,ke ic aku xsah taraf??ke ic aku buruk sgt?? aku rse aku xde buat ape2 salah laku jenayah. Annoying sungguh kosentrasi aku mase tuh,sib baik aku leh fokus jgk jawab sume soalan. 

Aku siap jwb soalan ke 135 n saat tu jgk " Masa anda sudah habis ""Sila pastikan semua maklumat sudah di isi" ..Fuh sib baik sempat.

Then after they collect all the OMR paper , ade short taklimat suh susun all doc elok2. Then.... kakitangan kat  situ yg amil ic aku td tu  announce mane Nik Zakiah(femes jap aku ahaks), aku angkat r tgn..Then she come to me. 

She:Surat Senat awak ni xsah ni. Saya nk tgk yang original..

Me: Err puan, actually surat senat tu xsampai saya dh dua kali suruh pihak uitm pos xsampai2 jgk. Tp ini yang original saya suruh pihak uitm fax kan.(Aku pn tunjukla surat original yg difaxkan tu bersama2 dgn muda depan fax to lagi u menunjukkan bukti)

She: Emm tp kalau yang fax pon dia kena ada cop pendaftar yang bulat tu yang mcm budak UKM.

Me: O yeke puan yg ni xboleh ke sbbnye ni yang uitm bagi. Saya pn xthu yang pasal kene ade cop bulat tu.

She: Ye tp kita nk tgk yang ada cop yg bulat tu. Cop pendaftar.
 
Me: yeke.. erm mcmane ek.Xboleh ke yg ni puan..
 
She: Xpela kita akan kira awk xde surat senat yang original lah (sambil dia tulis kat sampul yg dia masukkan sume doc budak2 kpm.Xpn awk dapatkan dulu surat tu lepas tu awak boleh pegi tunjuk kt saya kat sana lah.

Me:Kat sane??Kat mane puan? Kt Putrayaja ke?

She: aha awk ckp je nk jmpe Puan Hamidah. Adeh .


Me: Adehhh..seperti batu berat yang menimpa jantung..macamane nk g putrajaya pulak aku kat perlis dh la aku guru ganti skg pastu nk kena g uitm dulu amik surat tu balik comfirm kene ngan staff tuu dh sbb dh 3 kali dia buat surat tu u aku.No it's impossible.Erm mcmmane ekpuan,xpelah saya try telefon pejabat pos kangar lagi sekali takut2 yang original tu dah sampai. Puan ada kat sini lagi kan, kalau ada surat tu saya akan g kangar ambik then sy dtg sini balik tunjuk kat puan.

She: ha ok.

Me: Erm mintak no telefon puan la kalau ade ape2 sy boleh tny terus. 

She : Ok, 012254...
 

Dengan langkah penuh sedey dn berkecamuknye aku kua dewan tu terus g kat my hubby
Dipendekkan cerita after tepon pejabat pos kangar pon surat tu masih xsampai2 lagi huhu sedey sgt mase tu. Then buat desicion dgn en seben kita g carik kdi fax kat alor star suh pihak uitm fax balikla.
G la bandar alor star. Carik2 2/3 bilik kedai xde buat perkdmatan fax. 
Then discuss lagi ngn en seben bgthu masalah ni kt uitm balik n ckp surat tu kene ade cop. 
Dgn bedebarnye aku call,bla2..bla3.. pihak uitm ckp memang kite xde buat cop bulat tu. Dn tandatgn yg ada kat surat senat tu adalah tandatgn penolong pendaftar dh. Adeh .
Then aku pn g la balik carik pn Hamidah tu td, g balik BPTN Kedah, dia masih lagi kt dewan uruskan insak u group ke-2. 

Tunggu.

Dipendekkan cerita lagi,dia memang nk ada yg ada  cop tu.
So aku dgn gagah hatinya tpn balik pihak uitm tu bgthu n solutionnya aku suruh diorg fax balik n yg ade cop bulat tu skali. 
Sebelom tu aku dgr la dulu ayat2 yg memang aku dh bajet dia akan ckp. Lantakla janji surat senat tu aku dapat yg bercop.
Al kisah nk carik mesin fax ni pulak, aku n en seben decide nk carik kat dlm kawasan BPTN tu je, buat muka setebal 2 inci g la kat pejabat tanya ada mesin fax tak muka diorg mcm blurr r ntah sesape ni kn tny mesin fax. Tp at last dpt la no fax tu n tggu dlm masa 30 minit. dah settele. 
Dah dapat cop tu aku call tny Pn hamidah dia kat mana aku g tunjuk kat dia betul x cop tu, OK itula katanya yg ni la. 

Mase tu aku nak nangis rase. Nak je peluk Pn Hamidah tu.  Akhirnya berjaya jgk aku dapatkan cop seperti yg diminta tu. Cop tu perlu sbb surat senat aku difax,dia takut ada kes2 penipuan.Da siap salam2 sume ayat dia kat aku 
"selamat mendaftar"


Alhamdulillah semuanya selesai jgk akhirnya...
There's rainbow  after the dark journey..insyaAllah kalau ada rezekiku  akan dapatla posting..hopefully dapat kat kangar tolong doakan sy ye ^_^



n kat sini nak bg penghargaan besar kat suami aku, sabar tggu,teman,bg kata2 semangat,penat round satu BPTN Kedah tu carik msin fax. Thank alot semoga Allah membalas jasa abg ^_^.

Thanks jgk kat Pn Hjh Asmawati yg 4 kali buat surat senat u aku walopon saya thu itu memang tugas akak
^_^

Semoga Allah merahmati hidup anda semua ..Ameen

Firman ALLAH SWT:" Sesungguhnya beserta kepayahan ada kesenangan,sesungguhnya beserta kepayahan ada kesenangan." Al-Insyirah (5-6) 

N xbalik terus, jalan2 alor star mall dulu layan Salt ngan en Seben mase kua je dr BPTN tu tu air kolam dr lubuk mate aku ni tumpah jua tanpa henti ntah nape...

sampai sane mate bengkak eyeliner dh mencomot .adeh..  







nikin love herself ^_^

3 comments:

Mrs. Zawani Sahir said...

Nik...bila bc wani rasa sedih jugak a nik...bila saat2 nik menangis, suami ada pujuk...

wani lg la teruk nik..ujian wani...lgsg tak dpt pggilan...nik bygkn la..betapa sedihnya wani...2,3 ari wani nangis nik...kecewa tu smpai wani lepaskn tnsion tu pd suami...mcm dia pulak yg bersalah...alhmdulillah suami org yg sabar...dia byk bg kekuatan n kata2 smgt kt wani....Nik doakan wani yer..mg Allah beri rezeki utuk wani pas ni

halawatul iman said...

suami,teman buat isteri..
susah senang sentiasa bersama...

semoga nik n wani bahagia dunia n akhirat..

athirah said...

seb baik segalanya setel dgn baik..trah ni ms ari interbiu tu hp xde bateri lasum..seb baik gerak hati kami same:)trah kuar jer,nmpak abg bjlan ke arah trah pdhal dier park punyala jauh n xmungkin nmpk trah kuar...sbb gerak hati,kami bertemu jua..hahahaha